W poniedziałek, 20 stycznia 2020 roku, w klasach 3a, 3b i 3c odbyły się spotkania czytelnicze. Tym razem zajęcia poświęcone zostały problematyce marnowania żywności. Panująca moda na konsumpcjonizm powoduje, że często kupujemy za dużo produktów spożywczych, których niewykorzystany nadmiar wyrzucamy do śmieci.
Podczas zajęć dzieci wykonywały różnorodne ćwiczenia, ucząc się w ten sposób, jak można ograniczać marnowanie żywności na poziomie indywidualnego konsumenta. Odczytywały informacje z etykiet na produktach spożywczych. Uczyły się rozróżniania takich pojęć jak: termin przydatności do spożycia i data minimalnej trwałości. Wypowiadały się na temat przyczyn wyrzucania żywności, poznały skutki społeczne, ekonomiczne i ekologiczne tego zjawiska oraz sposoby zapobiegania marnotrawstwu. Celem zajęć było podniesienie świadomości uczniów w tym zakresie, bo warto zacząć od siebie i swojego gospodarstwa domowego, tym bardziej, że głód to nadal duży problem społeczny, a żywność - będąca podstawowym dobrem - znajduje się poza zasięgiem wielu ludzi.
Utwory wprowadzające w tematykę spotkania odczytały Antonina Kozyra i Zuzanna Biegańska z kl. 8b, a zajęcia - w ramach realizowanego programu CEO PoczytajMY - przygotowała i przeprowadziła pani Urszula Papierska.