W dniach 26, 29 i 30 maja 2023 roku uczniowie klasy 1a i 2b pod czujnym okiem swoich wychowawczyń, pani Olgi Gul i pani Sylwii Ciesielskiej, realizowali program pt. „Gotuj się na zmiany”. Rozmawiali o racjonalnym żywieniu oraz o potrzebie zjadania śniadania. Stworzyli mapę pt. „Skąd pochodzi jedzenie?”, a także rysowali na talerzykach skład właściwie zbilansowanego posiłku.
Dowiedzieli się też, że w Polsce w ciągu całego roku marnuje się ok. 250 kg żywności na osobę. Był to wstęp do dyskusji na temat ograniczenia marnowania jedzenia. Uczniowie opowiadali jak na co dzień w domu dbają o żywność, czy sprawdzają daty ważności produktów i jakie znają sposoby na ich wykorzystanie, bez zostawiania odpadów. Sprawdzili, jak jeść owoce i warzywa oraz jak je przetwarzać. Ciekawe okazały się również zasady bezpiecznego korzystania z narzędzi i sprzętu kuchennego.