W dniach 18 i 19 kwietnia 2023 roku uczniowie klasy 1a, 2a, 2b, 2c, 3a, 3b oraz 3c wraz ze swoimi wychowawczyniami uczestniczyli w warsztatach żywieniowych pt. „Talerz zdrowego żywienia” prowadzonych przez dietetyków pracujących w firmie Nestle: panią Agatę Gościniak oraz panią Justynę Wszędobył.
Uczniowie dowiedzieli się, jak ważna jest żywność, która buduje i regeneruje nasz organizm, dostarcza energii, poprawia samopoczucie i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie. Ich wiedza wzbogaciła się również o produkty, których powinni unikać oraz takie, które mogą jeść częściej i w większej ilości.
Dzieci miały także okazję utrwalić sześć ważnych zasad pozwalających zachować zdrowie: należy pić dużo wody, jeść 5 posiłków dziennie, jeść 5 porcji warzyw i owoców, jeść produkty zbożowe, unikać tłuszczy, soli i cukrów oraz regularnie ćwiczyć. Na zakończenie uczyły się, jak za pomocą dłoni odmierzać ilość produktów, a także sprawdzały swoją wiedzę w quizie typu prawda-fałsz.