W dniu 23 marca 2016 roku uczniowie klasy 4a szkoły podstawowej podczas zajęć z wychowawcą, panią Arletą Heresztyn, przygotowali tradycyjne wielkopolskie śniadanie wielkanocne. Na pięknie udekorowanym gałązkami wierzby i bukszpanu oraz wiosennymi kwiatami stole znalazł się koszyczek z tzw. święconką, a także charakterystyczne dla tych świąt potrawy: pisanki, kraszanki, wędliny, nowalijki oraz własnoręcznie wykonane przez uczennice świąteczne babeczki. Nie brakowało też czekoladowych jajeczek, baranków, zajączków i kurczaczków.
W trakcie śniadania uczniowie opowiadali o świątecznych zwyczajach kultywowanych w ich rodzinach. Wspominali o wiosennych zabawach związanych ze śmigusem – dyngusem oraz doskonalili umiejętność redagowania, wyrażania i składania okolicznościowych życzeń, jak również przypomnieli sobie podstawowe zasady savoir – vivre.
Szczególnym gościem wielkanocnego śniadania była pani dyrektor, Beata Prus, która złożyła wszystkim biesiadującym i ich rodzinom świąteczne życzenia. Wspólnie spędzony czas umocnił klasowe więzi i dał uczniom poczucie bliskości.