W dniu 1 października 2024 roku, pod czujnym okiem nauczycieli: pani Olgi Gul i pani Danuty Trzepacz, uczniowie z Klubu Młodego Odkrywcy badali właściwości produktów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego poprzez łączenie ich z wodą utlenioną. Umieszczali w pojemnikach próbki surowego mięsa i różnych rodzajów owoców i warzyw. Po polaniu ich wodą utlenioną zauważyli, że każda z substancji inaczej reaguje i w inny sposób wchodzi w interakcje.
Okazało się, że najlepiej utlenia się surowe mięso i banan, natomiast sałata, czy jabłko prawie wcale nie reaguje na „odkażanie” wodą utlenioną. Klubowicze musieli sami wyciągnąć wnioski, zapisać je, a następnie porównać z wnioskami i obserwacjami innych grup. Byli bardzo zaangażowani w działania, zainteresowani efektami eksperymentu, wyciągali ciekawe hipotezy i wnioski. Przy okazji przypomnieli sobie jakie właściwości ma woda utleniona i w jakim celu się ją stosuje.