Grupa uczniów z klasy IIIA i IIID gimnazjum pod opieką pani Agnieszki Kowalewskiej w dniu 5 grudnia 2016 roku wzięła udział w warsztatach kulinarnych „Gotuj z Nestle”, które odbyły się w Zespole Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich im. Janka Bytnara „Rudego” w Kaliszu. Warsztaty pod hasłem „Sprawdź swój przyszły zawód” odbywające się w formie zabawy – turnieju stanowiły dla młodzieży dobrą okazję do poznania oferty edukacyjnej placówki i sprawdzenia własnych zdolności kucharskich.
Ochotnicy mogli stanąć na stanowiskach kuchennych i gotować potrawy na oczach sporej widowni. Wśród nich znalazł się Łukasz Miłek, uczeń klasy IIIA, który wykorzystał okazję, by uczyć się od kucharzy z Nestle – Artura Bielaka i Tomasza Kojałowicza oraz kucharzy z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich.
Uczestnicy mieli okazję zapoznać się z nowatorskimi daniami oraz dowiedzieć się, jakie są podstawowe składniki i sposoby przygotowania potraw. Uczniowie o kelnerskich aspiracjach mogli sprawdzić się w profesjonalnym przygotowywaniu stołów. Oceniano kreatywność kulinarną, zdolności manualne i plastyczne oraz prezentację dań. Stawiano również nacisk na integrację i umiejętność pracy w grupie.
Gimnazjalistom, którzy przygotowywali potrawy oraz nakrycia stołów, wręczono upominki od firmy Nestle. Warsztaty zakończyły się degustacją przysmaków, które przygotowano w trakcie imprezy oraz zwiedzaniem szkoły.