Trzynasty dzień miesiąca wcale nie okazał się pechowy dla uczniów naszej szkoły, bowiem to właśnie w poniedziałek, 13 kwietnia 2015 roku, świętowaliśmy – podobnie jak rok wcześniej – Międzynarodowy Dzień Czekolady. W wielu krajach Europy, także w Polsce, coraz chętniej obchodzone jest święto objadania się czekoladą. Słodki, brązowy przysmak znany jest już od 2800 lat, choć dopiero od 200 jemy go w tabliczkach. Jako pierwszy w świecie czekoladę „wyprodukował" południowoamerykański lud Olmeków, a ziarna kakaowca określane są pierwszymi pieniędzmi rosnącymi na drzewach. Do Europy czekolada dotarła za pośrednictwem Krzysztofa Kolumba w 1502 roku, kiedy to podróżnik rabunkowo przejął jeden ze statków Majów.
Przygotowując się do szkolnej akcji, uczniowie od początku kwietnia dostarczali przedstawicielom Samorządu Uczniowskiego rozmaite gatunki czekolady. Dokładnie licząc zebrano 101 tabliczek o przeróżnych smakach: mlecznym, gorzkim, orzechowym, bakaliowym. Były też czekolady nadziewane, białe, ciasteczkowe czy „oreo" oraz wiele, wiele innych. Wybrani ochotnicy – uczniowie klas trzecich gimnazjum, posegregowali wszystkie smaki i wyłożyli słodką niespodziankę na przygotowane patery. Podczas długiej przerwy przechadzali się korytarzami szkoły, częstując nauczycieli, uczniów, dyrekcję oraz zagranicznych gości, przebywających w naszej szkole w ramach programu Erasmus+. Czekolada wszystkim poprawiła humory i była sporą dawką energii na pozostałą część dnia. Nad sprawnym przebiegiem obchodów Szkolnego Dnia Czekolady czuwali opiekunowie SU: pani Anna Korniłowicz i pan Maciej Głowacki.
Dziękujemy uczniom, którzy przynieśli czekoladę i włączyli się
w przygotowanie degustacji!