W dniu 9 stycznia 2018 roku uczniowie klasy 4a, 4b i 4c brali udział w warsztatach dotyczących zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia pt.: „Zielona kraina – edukacja ze smakiem”, które miały zachęcić dzieci do jedzenia większej ilości warzyw i owoców. Jest to unikalny i autorski projekt o zasięgu ogólnopolskim, którego zadaniem jest edukacja młodego pokolenia zgodnie z wytycznymi Instytutu Żywności i Żywienia. Projekt powstał z inicjatywy firm Jeronimo Martins Polska i Green Factory Holding.
Podczas zajęć czwartoklasiści samodzielnie komponowali zdrowy posiłek składający się z zielonego koktajlu, sałatki oraz pysznego bakaliowego deseru. Wspólnie dyskutowali również na temat wpływu dobrze zbilansowanej diety na ich samopoczucie oraz energię życiową. W składzie przygotowywanych posiłków znalazły się wyłącznie pełnowartościowe, nieprzetworzone produkty takie, jak np. świeże i suszone owoce, warzywa, orzechy i pestki. Wszyscy ze smakiem degustowali przyrządzone przez siebie potrawy. Warsztaty przyniosły uczestnikom wiele pozytywnych wrażeń.
Na stronie internetowej programu (www.zielona-kraina.com) organizatorzy udostępnili materiały edukacyjne dla nauczycieli i rodziców. Pedagodzy mogą skorzystać ze skryptów zajęć lekcyjnych, które pomogą edukować uczniów w zakresie prawidłowego odżywiania się. Rodzice natomiast znajdą cenne informacje o zasadach żywienia dzieci, porady dotyczące tego, jak pomóc dziecku z nadwagą oraz jak dbać o aktywność fizyczną młodego człowieka.
Program warsztatów jest zgodny z podstawą programową kształcenia ogólnego dla szkół podstawowych oraz wpisuje się w założenia programu „Szkoła promująca zdrowie”.