Z okazji przypadającego w sobotę 12 kwietnia 2014 roku Światowego Dnia Czekolady, w piątek 11 kwietnia w naszej szkole przeprowadzono degustację tego lubianego przez dużych i małych przysmaku. Przez dziesięć poprzedzających to święto dni trwała, zorganizowana przez Samorząd Uczniowski, akcja polegająca na zbiórce najróżniejszych gatunków czekolady. Jak wiadomo bowiem, czekolada poprawia nastrój, koncentrację, spowalnia procesy starzenia, działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. O tych wszystkich zaletach czekolady mówią otwarcie lekarze, stąd pomysł zorganizowania takiego święta w naszej placówce. Czekolada zawiera także witaminy z grup: A, B i E oraz składniki potrzebne do produkcji serotoniny, zwanej „hormonem szczęścia", chroni pamięć i działa nawilżająco, a także tonizująco. Aby skorzystać z tych wszystkich dobrodziejstw, w piątek podczas długiej przerwy częstowano kawałkami najróżniejszej czekolady. Na kilkunastu tacach, które nosili uczniowie gimnazjum znalazło się 29 gatunków tego wybornego produktu. Każdy uczeń mógł zatem wybrać swój ulubiony smak, a także skosztować innych rodzajów. Akcja ta cieszyła się dużym zainteresowaniem uczniów, o czym świadczyć może fakt, iż przyniesiono do degustacji aż 185 tabliczek czekolady. Szkolnym koordynatorem piątkowego poczęstunku oraz wszystkich przygotowań z nim związanych, była Weronika Przybył z klasy IIIB. Nad sprawnym przebiegiem akcji czuwała opiekunka SU, pani Anna Korniłowicz.