Zakończenie roku akademickiego 2023/2024

Zakończenie roku akademickiego 2023/2024

W środę, 8 maja 2024 roku odbyły się ostatnie zajęcia Uniwersytetu Dziecięcego. Młodzi studenci z klasy 5b wraz z panią...

Konkurs „Wiosenne Kwiaty”

Konkurs „Wiosenne Kwiaty”

W poniedziałek, 6 maja 2024 roku, odbyło się podsumowanie Międzyszkolnego Konkursu Plastycznego „Wiosenne Kwiaty” zorgan...

Misja: Podatki płacimy, korzyści widzimy

Misja: Podatki płacimy, korzyści widzimy

W ramach programu Finansoaktywni, ogłoszonego przez Ministerstwo Finansów, uczniowie klasy 6c w dniu 23 kwietnia 2024 ro...

plan lekcji plan wywiadow plan imprez

"Festiwalu dyni czas, Gastronomik wita Was" – takim hasłem młodzież Zespołu Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w dniu 23 października 2013 roku zaprosiła gości, rodziców oraz gimnazjalistów na obchody Światowego Dnia Żywności. Uczniowie naszego gimnazjum z klasy IIIA i IIIB pod opieką p. Małgorzaty Brzeziańskiej oraz p. Jakuba Pokojowczyka uczestniczyli w tym wyjątkowym święcie.

Gwiazdą imprezy była dynia i to właśnie ona królowała w menu przygotowanym na to spotkanie. Specjały z tego wyjątkowego warzywa sporządzili uczniowie szkoły oraz zaproszeni do udziału w Festiwalu miłośnicy i hodowcy dyni. Degustacji towarzyszyły dodatkowe atrakcje: pokaz przyrządzania spaghetti z dyni makaronowej, carving, czyli sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach, prezentacja umiejętności składania serwetek oraz konkursy gastronomiczne dla gimnazjalistów, w których wzięli udział nasi uczniowie: Nikodem Kozik z klasy IIIA i Paulina Piech z klasy IIIB. Za udział i zajęcie miejsc w pierwszej trójce otrzymali słodkie upominki.

Odwiedziny w szkole średniej były także okazją do tego, by gimnazjaliści poznali placówkę. Młodzież Gastronomika oprowadziła naszych uczniów po szkole, zapoznając ich nie tylko z bazą lokalową, ale także z ofertą szkoły i zawodami, w których można się w niej kształcić. Gimnazjaliści zobaczyli m.in. izbę tradycji poświęconą patronowi szkoły, którym jest Janek Bytnar „Rudy" – bohater „Kamieni na szaniec" A. Kamińskiego, lektury omawianej w gimnazjum, liczne pracownie, w których naucza się przedmiotów zawodowych, boisko oraz salę gimnastyczną. Kto wie, może wśród naszej młodzieży znajdą się osoby, które zdecydują się na naukę w tej szkole... Warto się nad tym zastanowić, gdyż gastronomia to wciąż prężnie rozwijająca się w Polsce sfera usług, która daje szansę na znalezienie w przyszłości ciekawej pracy. Tym bardziej, że Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich kształci młodych ludzi w wielu zawodach.

Organizatorzy imprezy p. K. Kramarska oraz p. K. Olek, p. I. Stachowska zadbały o to, aby uroczystość, zgodnie z tradycją szkolną, przebiegała w miłej i przyjaznej atmosferze, dając jednocześnie możliwość popularyzacji tego mało znanego i niedocenianego warzywa, jakim jest dynia.

 

Szkoła Podstawowa nr 10
im. Marii Konopnickiej

ul. Karpacka 3, 62-800 Kalisz
tel.: 62 501 17 27
fax: 62 501 17 61
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

GOOGLE MAP

b literackib literackib literackib literackib literackib literacki

pamietamy pr3zaufanie
grupa wsparcia razem
pogromcy konfliktowmodul prawy caritaspcknasz filmfestiwal film

 

informacje prezent podst

pytania do dzieci

pytania do dzieci

prawo jaszka

prawo szkola demo

prawo europa

filmy plastyka

prawo wzor rozwoj

samorzad-uczniowski-white

ok-white

AIESEC New Logo mm

poczytajmy mm

Uniwersytet Kaliski

czytam sobie log

uni ekon dzieciecy

maly mistrz m

lepsza szkola top

maly medyk top

kolorowy uniwersytet top

Akademia młodego ekonomisty

Początek strony

tlo new www 2015 j3