"Festiwalu dyni czas, Gastronomik wita Was" – takim hasłem młodzież Zespołu Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w dniu 23 października 2013 roku zaprosiła gości, rodziców oraz gimnazjalistów na obchody Światowego Dnia Żywności. Uczniowie naszego gimnazjum z klasy IIIA i IIIB pod opieką p. Małgorzaty Brzeziańskiej oraz p. Jakuba Pokojowczyka uczestniczyli w tym wyjątkowym święcie.
Gwiazdą imprezy była dynia i to właśnie ona królowała w menu przygotowanym na to spotkanie. Specjały z tego wyjątkowego warzywa sporządzili uczniowie szkoły oraz zaproszeni do udziału w Festiwalu miłośnicy i hodowcy dyni. Degustacji towarzyszyły dodatkowe atrakcje: pokaz przyrządzania spaghetti z dyni makaronowej, carving, czyli sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach, prezentacja umiejętności składania serwetek oraz konkursy gastronomiczne dla gimnazjalistów, w których wzięli udział nasi uczniowie: Nikodem Kozik z klasy IIIA i Paulina Piech z klasy IIIB. Za udział i zajęcie miejsc w pierwszej trójce otrzymali słodkie upominki.
Odwiedziny w szkole średniej były także okazją do tego, by gimnazjaliści poznali placówkę. Młodzież Gastronomika oprowadziła naszych uczniów po szkole, zapoznając ich nie tylko z bazą lokalową, ale także z ofertą szkoły i zawodami, w których można się w niej kształcić. Gimnazjaliści zobaczyli m.in. izbę tradycji poświęconą patronowi szkoły, którym jest Janek Bytnar „Rudy" – bohater „Kamieni na szaniec" A. Kamińskiego, lektury omawianej w gimnazjum, liczne pracownie, w których naucza się przedmiotów zawodowych, boisko oraz salę gimnastyczną. Kto wie, może wśród naszej młodzieży znajdą się osoby, które zdecydują się na naukę w tej szkole... Warto się nad tym zastanowić, gdyż gastronomia to wciąż prężnie rozwijająca się w Polsce sfera usług, która daje szansę na znalezienie w przyszłości ciekawej pracy. Tym bardziej, że Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich kształci młodych ludzi w wielu zawodach.
Organizatorzy imprezy p. K. Kramarska oraz p. K. Olek, p. I. Stachowska zadbały o to, aby uroczystość, zgodnie z tradycją szkolną, przebiegała w miłej i przyjaznej atmosferze, dając jednocześnie możliwość popularyzacji tego mało znanego i niedocenianego warzywa, jakim jest dynia.