Wszyscy – dzieci i dorośli – uwielbiają słodycze, nie wszyscy jednak wiedzą, że ich główny składnik, czyli cukier, występuje w większości produktów spożywczych!
Klasa 1a podczas zajęć w dniu 1 kwietnia 2022 roku poznała gorzką prawdę o cukrze. Uczniowie przekonali się o szkodliwości tego produktu. Cukier przyspiesza proces starzenia się skóry, osłabia wzrok, zwiększa ryzyko powstania chorób serca, otyłości, cukrzycy, obniża odporność oraz sprzyja powstawaniu próchnicy.
Jak więc unikać cukru? Należy zacząć od unikania produktów, które go posiadają. Uczniowie wraz z wychowawczynią – panią Anną Gorzkiewicz – tworzyli plansze edukacyjne oraz odmierzali zawartość cukru w różnych produktach. Młodzi naukowcy świetnie poradzili sobie z tym zadaniem i przekonali się jako świadomi konsumenci, których produktów trzeba unikać, nauczyli się także prawidłowo czytać etykiety.
Efektem wspólnej pracy są tablice poglądowe uświadamiające uczniom, że to co pięknie prezentuje się w reklamie bardzo często jest niezdrowe dla naszego organizmu. By pokazać wszystkim jak szkodliwy jest cukier, plansze zostały umieszczone na szkolnej gazetce poświęconej promocji zdrowia znajdującej się na korytarzu pierwszego piętra.