W dniach od 24 do 28 lutego 2020 roku w ramach „Światowego Dnia Walki z Otyłością” obchodzonego 1 marca uczniowie klas I - III uczestniczyli w „Kolorowym tygodniu zdrowia” organizowanym przez nauczycieli edukacji wczesnoszkolnej i wychowawców świetlicy. Celem akcji było zachęcenie najmłodszych do dbałości o własne zdrowie i kondycję fizyczną, a szczególnie do zdrowego odżywiania się.
Każdego dnia uczniowie przynosili na drugie śniadanie owoce lub warzywa i ubierali się zgodnie z wybranym kolorem. W poniedziałek byli ubrani na pomarańczowo, we wtorek na zielono, środa była dniem żółtym, w czwartek dominował kolor czerwony, a w piątek przyszli w kolorowych strojach. Podczas trwania „Kolorowego tygodnia zdrowia” klasa 2b przygotowała dla wszystkich uczniów gazetkę promującą zdrowy styl życia. Odbyły się pogadanki dotyczące zdrowego odżywiania się i piramidy żywieniowej, a także rozmawiano na temat szkodliwego wpływu hałasu.
W kolejnych dniach najmłodsi mogli sprawdzić swoje umiejętności kulinarne, przygotowując zdrowe posiłki oraz warzywne i owocowe soki. Dowiedzieli się także, jak ważne dla ich zdrowia jest I i II śniadanie. Podsumowując zdobytą wiedzę mieli za zadanie wykonać pracę plastyczną pt. „Żyj zdrowo i kolorowo”.
Przez cały tydzień wesoło, kolorowo i zdrowo było również w świetlicy. Dzieci utrwalały angielskie nazwy warzyw i owoców oraz innych produktów spożywczych, grały w edukacyjną grę planszową „Angielski sklepik”, odgrywały dialogi w języku angielskim na temat zakupów w szkolnym sklepiku, rywalizowały w drużynach biorąc udział w rozmaitych quizach sprawdzających ich wiedzę o zdrowym odżywianiu. Uczestniczyły także w spotkaniu ze sportowcem – panem Mateuszem Łańduchem, który omówił budowę piramidy żywieniowej oraz podkreślił rolę aktywności fizycznej w życiu każdego człowieka.
Dzieci miały okazję dowiedzieć się, jakie wartości odżywcze znajdują się w poszczególnych produktach żywnościowych, czego należy unikać w swojej diecie oraz ile posiłków powinno się spożywać dla właściwego rozwoju. W trakcie tej prelekcji poznały wiele zaskakujących ciekawostek. Jedną z nich był fakt, iż zawodnicy sumo spożywają tylko 2 posiłki dziennie. W ciągu całego tygodnia był czas na wspólne świetlicowe zabawy ćwiczące koncentrację i niwelujące szkodliwy dla zdrowia hałas. Na zakończenie wychowankowie otrzymali kolorowe zakładki z angielskimi nazwami warzyw i owoców.