Słodycze są uwielbiane przez każdego. Chętnie zjadamy je na śniadanie, choćby w postaci słodkich dżemów, kremów czekoladowych czy rogalików maślanych, stanowią one najlepszy pomysł na deser. Niestety, ta przyjemność może nas wiele kosztować, ponieważ zbyt duża ilość słodyczy ma bardzo negatywny wpływ na nasze zdrowie. Cukry znajdujące się w słodyczach powodują, że nie mamy apetytu, gdyż po zjedzeniu dużej ilości zwyczajnie nie odczuwamy głodu.
Co wybrać zamiast słodyczy? Oto kilka znacznie zdrowszych zamienników.
Owoce:
mimo zawartości cukru są bardzo ważnym elementem diety. Są źródłem minerałów i witamin oraz błonnika pokarmowego. Możemy wybierać produkty sezonowe – jesienią i zimą będą to jabłka, gruszki, śliwki, a późną wiosną i latem truskawki, maliny, jagody.
Owoce suszone:
dostępne są przez cały rok. Mimo tego, że zawierają cukier, w połączeniu np. z orzechami będą stanowić zdrową przekąskę, która z pewnością zastąpi słodycze, a dodatkowo zabezpieczą organizm w potas, magnez, cynk i żelazo - składniki potrzebne do prawidłowego rozwoju.
Domowe batony:
to także bardzo pożądane przekąski fit. Wystarczy zblendować wybrane orzechy, nasiona, suszone owoce np. daktyle, figi lub śliwki i pozwolić by stężały w lodówce. Następnie masę pokroić na porcje i gotowe.
Chipsy fit:
można wykonać domowe chipsy z warzyw i owoców. Samo wykonanie chipsów warzywno-owocowych nie jest pracochłonne. Wystarczy pokroić jabłko, batat, czy burak w cienkie plasterki i wysuszyć w piekarniku.
Zachęcam do wykonania domowych batonów, oto prosty i szybki przepis: https://www.agamasmaka.pl/2017/09/zrobic-zdrowe-batony-dla-dzieci-szkoly-bez-pieczenia.html