Czy istnieją uniwersalne zasady żywieniowe, które mogą pomóc właściwie każdemu odżywiać się zdrowo lub zdrowiej? Owszem, jest ich kilka i warto się z nimi zapoznać:
- unikaj napojów gazowanych - są pełne kalorii i sztucznych barwników; zamiast tego postaw na wodę (minimum 1,5 litra), wyciskane soki warzywne i owocowe, herbaty, zwłaszcza zielone i czerwone, napary owocowe oraz ziołowe;
- zamień cukier, którym słodzisz herbatę i kawę na miód lub syrop z agawy;
- jedz 4-5 regularnych posiłków dziennie - każdy z nich musi sycić; staraj się nie podjadać pomiędzy nimi;
- warzywa i owoce powinny stanowić co najmniej połowę tego co jesz. Pamiętaj jednak o właściwych proporcjach: 3/4 powinny stanowić warzywa, a 1/4 owoce;
- sięgaj po pełnoziarniste produkty zbożowe;
- unikaj tłuszczów zwierzęcych - wybieraj zdrowe źródła tłuszczu - oleje i orzechy;
- ograniczaj spożycie mięsa (zwłaszcza czerwonego i przetworzonych produktów mięsnych do 0,5 kg w tygodniu). Sięgaj częściej po ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja;
- unikaj słodkich i słonych przekąsek;
- unikaj potraw tłustych.
Czasami brakuje nam pomysłów na posiłek. Zachęcamy do skorzystania z przepisów, które znaleźli uczniowie klasy 2b wraz z wychowawczynią – panią Sylwią Ciesielską.
Życzymy smacznego!