Za nami dwa dni warsztatów kulinarnych, zorganizowanych 10 i 11 maja 2022 roku przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, w których wzięli udział uczniowie klas drugich, trzecich i czwartych. Dzieci dowiedziały się, w jaki sposób wykorzystać owoce, warzywa i produkty mleczne do samodzielnego komponowania zbilansowanych, prostych i smacznych posiłków oraz poznały rozwiązania związane z przeciwdziałaniem marnowania żywności.
Prowadzący, pan Michał Sarnowski i pani Hanna Twardowska, opowiedzieli o prawidłowym odżywianiu, zdrowych nawykach i aktywności fizycznej. Omawiając piramidę zdrowego żywienia, zwrócili uwagę na to, co i w jakich ilościach powinniśmy jeść, aby nasz organizm pozostał w dobrej kondycji, jak duże znaczenie ma picie wody oraz jakie szkody w naszym organizmie wyrządza nadmierne spożycie cukru. Zachętą do korzystania ze zdrowych przekąsek i oswojenia ze zdrową żywnością była zabawa sensoryczna „Co to za owoc?”.
Wszyscy uczniowie wzięli udział w przygotowaniu zdrowych kanapek skomponowanych ze świeżych warzyw. Następnie odbyła się ich degustacja, a zadowolone miny potwierdziły, że najlepiej smakują kanapki zrobione własnoręcznie. Podsumowaniem zajęć był quiz interaktywny na platformie Kahoot, sprawdzający zdobytą na warsztatach wiedzę.
Choć w młodym wieku może się wydawać to czymś mało znaczącym, właściwe nawyki żywieniowe wyrobione w dzieciństwie procentują dobrym zdrowiem w wieku dorosłym.