W czwartek, 30 września 2021 roku, uczniowie klasy 4c wraz z wychowawczynią - panią Anną Zimną oraz nauczycielką religii - panią Elżbietą Borkowską, wybrali się do Hotelu Karczma Stara Stajnia w Zawidowicach na kreatywne warsztaty dyniowe. Jesień to czas kiedy na straganach i w kuchni króluje dynia, zatem wyjazd był okazją, aby czegoś więcej dowiedzieć się na temat tego warzywa.
Każdy z uczestników warsztatów otrzymał swoją własną dynię i pod okiem animatora wykorzystał ją do zrobienia jesiennej dekoracji własnego domu. Dzieci dowiedziały się także, dlaczego warto jeść potrawy z dyni oraz miały okazję zobaczyć na czym polega praca szefa kuchni w restauracji. Przygotowały również zupę dyniową, którą na zakończenie pobytu mogły skosztować.
Następnie czwartoklasiści zwiedzili znajdującą się na terenie ośrodka stadninę koni, dowiedzieli się na czym polega praca hodowcy i jakie warunki należy zapewnić zwierzętom w stajni i na wybiegu. Na koniec każdy piekł przy ognisku kiełbaski, smakowały wyśmienicie.